Op en om het erf

   

Het grote veld achter de huisjes is zeer geschikt voor balspelen, er kan een volleybalnet worden opgebouwd. Er staat op het terras een tafelvoetbaltafel en ook is er een tafeltennistafel. 

Maak op het ruime erf kennis met de boerderijdieren én de wilde dieren die zich op geregeld laten zien.
In de weides lopen 5 mooie bonte Tinker paarden en 2 Appaloosa pony’s. Zij lopen in hun eigen paddock paradise waardoor ze veel buiten zijn en lekker kunnen bewegen. Verder lopen er kippen over het hele erf. Zij zorgen voor een vers eitje bij het ontbijt. 

Op het erf is een grote landschappelijke vijver, die mee fluctueert met de grondwaterstand. Soms diep (pas op!) soms ondiep! De boerenzwaluwen scheren vaak over de vijver om insecten te vangen als ze jongen hebben.

Op het erf bevinden zich 3 nestkasten. Alledrie zijn ze bezet. Er nestelen een paartje steenuiltjes, een paartje torenvalken en een paartje kerkuilen. In de vroege avond kunt u het steenuiltje horen roepen en in de zomer kunt u de jonge valkjes vliegles zien hebben in de weide. De Uilenwerkgroep De Oelenwappers draagt zorg voor de kasten en komt ieder jaar het broedsel controleren en de eventuele jongen ringen.
Geregeld laat er zich een koppeltje patrijzen zien, of wandelt er de trotse fazantenhaan, of bekijkt een imponerende buizerd vanuit de boom of er nog een prooi te vinden is. In het avondzonnetje is bijna altijd wel een paartje hazen te spotten. Ook reeën, vossen, een raaf en zelfs een (geheel ongevaarlijke!) ringslang zijn al gespot.

Om De Heicohoeve heen loopt een klompenpad, Het Leestensche Broekpad. U kunt de bordjes met de klompjes er op volgen voor een mooie wandeling door het buitengebied van Zutphen.

De beplanting is een mix van vele-jaren-oude singels en laanbomen, een eeuwenoude knotboom  en nieuwe aanplant van wilgen, meidoorn, sleedoorn, wilde appel en krent. Ook zijn er veel fruitbomen en wilde bramen. Daarnaast worden er jaarlijks minstens twee grote bloemenranden ingezaaid. Deze bloeien normaal gesproken zeer gevarieerd van april tot diep in oktober. Ze bieden schuilplaatsen voor de hazen en de patrijzen en voorzien de bijen van nectar.

Geniet van alle mooie flora en fauna op De Heicohoeve!